Je kokosový matrac vhodný pre deti?

Na trhu sa objavujú stále novšie a novšie typy matracov a s tým pribúdajú otázky rodičov, aký produkt bude pre ich dieťa vhodný a aký vlastne vybrať. Veľa otázok koluje predovšetkým ohľadom kokosových matracov, ktoré sa na trhu objavili pomerne nedávno a vzbudzujú zmiešané pocity. Dnes sa Vám teda pokúsime odpovedať na otázku, či je kokosový matrac pre dieťa vhodný a podľa čoho rozhodnúť. 

Penový alebo kokosový matrac? Ktorý bude ideálny pre moje dieťa?

Tieto otázky nachádzame často pri prezeraní rôznych fór na internete a myslíme, že je dosť podstatné vysvetliť, ako sú kokosové matrace konštrukované. Kokosový matrac je vlastne penový matrac s vložkou z kokosových vlákien, ktorá je jednou z jeho vrstiev. Najčastejšie sa nachádza na samom vrchu matraca, aby bola v priamom kontakte s chrbátom budúceho užívateľa. Na trhu nájdete aj matrace, ktoré sú stavané tak, že kokosová vrstva je na spodnej aj vrchnej časti. Zvyšok takétoho matraca tvorí polyuretánová pena, ktorá je najobľúbenejším a najlepším materiálom na výrobu detských matracov. Pri rozhodovaní o kokosovom matraci sa teda de facto rozhodujeme aj pre penový matrac. Neexistujú žiadne kontraindikácie o tom, že je tento typ matraca nevhodný pre deti. Naopak, odporúčaný je predovšetkým pre svoju tvrdosť, ktorá zaisťuje veľmi dobrú oporu chrbtice a väčšiu odolnosť proti jej deformácií. Je všeobecne známe, že deti by skrz stále sa formujúcej chrbtici nemali spávať na príliš mäkkom podklade, takže matrace s kokosovou vložkou budú oveľa zdravšou voľbou. Kokosové matrace majú navyše množstvo vlastností, ktoré pozitívne ovplyvňujú kvalitu a hygienu spánku malého dieťata. Kokosové vlákna sa vyznačujú veľmi dobrými ventilačnými vlastnosťami, vďaka čomu zabezpečujú dostatočnú cirkuláciu vzduchu. Minerálne soli prítomné v kokosových vláknach taktiež zabraňujú rastu mikroorganizmov, ako sú baktérie a roztoče. Navyše dobre absorbujú a uvoľňujú vlhkosť, takže nespôsobujú nadmernú vlhkosť v matraci. Preto sa vlastne kokosové matrace považujú za hygienicke, lebo ich vlákna nie sú priateľským prostredím pre rôzne druhy mikroorganizmov. Okrem toho sú hypoalergénne, vďaka čomu sú ideálne aj pre alergikov.

 

Kokosový matrac

 

Ak zhrnieme vyššie uvedené úvahy, najdôležitejšie výhody kokosového matraca sú:

  • veľmi dobrá cirkulácia vzduchu a ventilačné vlastnosti
  • hypoalergénne vlastnosti
  • zabránenie rastu mikroorganizmov a baktérií
  • schopnosť uvoľňovať vlhkosť
  • primeraná tvrdosť, ktorá poskytuje veľmi dobrú oporu pre správny vývoj chrbtice dieťaťa
  • vysoká odolnosť voči deformácií.

Matrac je vlastne konštrukcia navrhnutá tak, aby poskytovala nášmu telu oporu v ležiacej polohe. Výberu matraca pre deťa sa oplatí venovať väčšiu pozornosť, pretože správna opora tela počas spánku je obrovskou investíciou do jeho zravia. Dúfame, že sme Vám našim článkom boli aspoň trošku nápomocný pri rozhodovaní a výbere.